søndag 6. april 2014

Liljamat #1: Om krydder i babymaten og oppskrift på kyllinggryte

Hei, dere! I går var Lilja sju måneder! Jeg tror nesten ikke på det, det har gått aaaaalt for fort. Hun har blitt så stor og kan så mye nå. Hun kommer seg hvor enn hun vil med krypeteknikken sin langs gulvet, hun skravler i vei og det høres mer og mer ut som ord, og sist, men ikke minst - hun spiser mer og mer MAT. Grøt til frokost og kvelds, brødskive og frukt til lunsj og middag i tre-fire-tiden (hun nekter å drikke melk på dagtid, ellers hadde hun selvfølgelig fått det også). Denne raske utviklingen i matveien har jeg nesten ikke klart å holde følge med - den ene dagen drakk hun melk til hvert måltid og neste ville hun ikke ha noe melk. Jeg må innrømme at jeg som førstegangsmamma har følt meg ganske blank på hva jeg kan og ikke kan gi henne å spise, men jeg har lest masse og prøvd meg mye frem. Jeg har ikke lyst til å gi henne ferdigmat fra glass så jeg lager det meste selv, og tenkte at kanskje det er flere mammaer der ute som trenger tips og inspirasjon, derfor vil jeg dele erfaringer og oppskrifter her.Lilja har vist fra dag én med mattilvenning at hun vil ha mat som SMAKER. Most potet og gulrot blandet med morsmelkerstatning var med andre ord aldri noen suksess her i gården… Men i dét jeg tok oppi litt frisk basilikum slukte hun hele tallerkenen! Det synes jeg var helt herlig. Her hjemme spiser vi mye sterk og krydret mat, noe jeg også gjorde gjennom hele svangerskapet og ammeperioden, så helsesøster mente at dette kunne ha en sammenheng med Liljas sans for krydder.

Da jeg begynte å søke etter inspirajson til babymiddager på internett oppdaget jeg imidlertid at dette med krydder i babymaten ikke var så veldig vanlig. Dette synes jeg var trist, for jeg ville jo gjerne ha en oppskrift å gå etter. Jeg bestemte meg isteden for å prøve meg frem sammen med forsøkskaninen min Lilja. Jeg vil understreke at "krydder" ikke betyr krydderblandinger med salt. Stort sett bruker jeg ferske krydderurter som basilikum, timian, oregano, koriander, mynte, kruspersille og gressløk. Dersom jeg ikke har ferske bruker jeg tørket fra glass.

Så, her kommer første oppskrift, nemlig kyllinggryte.

Du trenger:

2 kyllingfiléter
2 gulrøtter
Litt brokkoli
En halv løk (dersom babyen din sin mage tåler løk)
1/2 pastinakk
ca. 1 1/2 dl ris
Valgfri krydder (jeg brukte fersk oregano)
Litt hvitløkSlik gjør du:

1. Del kyllingfilétene i terninger, ta vekk det som er ekkelt og kok opp i vann. Jeg pleier å koke såpass lenge at jeg er heeelt bombesikker på at de er gjennomkokt, kylling er skumle greier sånn sett… Ta vare på kokekraften fra kyllingen, den skal du bruke senere. Sett ris til koking etter anvisning.

2. Skrell gulrøtter og pastinakk og skjær i små biter. Del opp brokkoli og hakk opp løken.

3. Dampkok gulrøtter og pastinakk for å bevare mest mulig av næringen i grønnsakene. Ta vare på kokekraften her også for å kunne bruke den senere.

4. Dampkok brokkoli separat, den trenger mindre tid. Ta vare på kraftern her også.

5. Stek løken sammen med litt hvitløk etter ønske i litt nøytral olje til den er gyllen.

6. Bland kylling, ris og grønnsaker sammen med krydderurter i foodprocessoren. Ha oppi krydderurtene og spe på med kokekraft til ønsket konsistens.Selv synes jeg denne ble veldig god og jeg kan gladelig meddele at Lilja slukte hele porsjonen allerede første gang hun smakte! Det skjer stort sett… aldri.


Håper babyen din blir fornøyd også! Bon apetit!
1 kommentar:

 1. Hei Madeleine!

  Bloggen din har fanget vår oppmerksomhet på grunn av kvaliteten av oppskriftene. Vi ville bli glade hvis du ønsker å bli med i Alleoppskrifter.no, slik at vi kunne koble til den.

  Alleoppskrifter er en søkemotor som samler de beste norske matlaging nettsteder og blogger fra Internett.

  Flere hundre blogger er allerede registrert her og dra nytte av den trafikken vi sender til sine blogger og nettsteder.

  For å bli med Alleoppskrifter, bare gå til http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

  Ha en fin dag!

  Vennlig hilsen,
  Elin
  Alleoppskrifter.no

  SvarSlett